26.10.2022 г., 15:28 ч.

Знак 

  Поезия
262 0 0

Свобода, е дума в древни времена родена.

Мечта за роб, гладиатор, селяк.

В обликът ѝ, история човешка дреме

и никой не е безучастен..., а това е знак.

 

Знак да събуди умовете,

да промени туй мислене зациклило от векове,

решавало проблемите ни алчни

единствено със сила и войни

към всичките ни врагове.

 

Свободата е най-желано състояние

за всяко живо същество.

Но, как да се лишим от мисли нежелани

свили в слабия човешки ум, отровното гнездо.

 

От всякъде зоват: "Бъди свободен!",

но да прогледнеш не е прост стремеж.

Да се отърсиш от навици и обичаи

се иска осъзнатост, не просто някакъв копнеж.

 

И не с ум, а най-вече със сърцето

проблемите си в този свят за да решим,

за времена свободни и желани

на утрешният ден, от днес дължим.

© Валя Сотирова Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??