20.03.2024 г., 8:33 ч.

Зов за щастие 

  Поезия » Философска, Друга
120 2 5

                Повечето хора са толкова щастливи, колкото са решили да бъдат.

                                                 Ейбрахам Линкълн

 


Няма рецепта за щастие, то не трябва да е цел.
То е награда и да я спечелиш трябва да си смел.

Не може да бъде пропътувано, притежавано и носено,
то чувство е с благодарност и любов замесено.

Някой щастието свое търсят, вървят напред и все напред,
понякога напредват с лакти, понякога е нужен и късмет.

Други пък все го очакват, то да дойде си само.
Цял живот да дойде чакат и си викат: А дано.

Трети пък все го намират във света около нас.
С пълни шепи го събират, нямат нужда от компас.

Но що е Щастие? Аз зная, че то е нещичко добро,
което случило се нявга, е винаги добре дошло.

Което искаш ти да преживееш, да се повтори пак и пак.
Не искаш то за си отиде, за теб това е Божи знак.

За някой туй е шоколада или пък книгите, цветята,
а други гледат на високо - в свободата и луната.

Когато ти е топло на душата и искаш да е все така.
Когато искаш времето да спре, часовника да не тиктака.

Когато нямаш нужда от нищо, освен от това,
което вече имаш. И просто казваш: - Благодаря.

Глупакът търси щастието нейде там в далечината,
а мъдрият си го отглежда близо, точно под краката.

Не е и нужно да го имаш, щастие да притежаваш,
за да правиш другите щастливи, трябва само да го даваш.

За мен щастието скрито в малките неща е.
Прегръдката, целувката, усмивката - това е.

А имаш ли ти всичкото това,
то най-щастлив си на света.

За написването на този текст са използвани мисли за щастието на:
Тери Пратчет, Умберто Еко, Махатма Ганди, Оскар Уайлд, Ане Франк, Джоан Харис, Денис Уайтли, Джеймс Опенхайм и др.

© Мом Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??