25.10.2022 г., 20:08 ч.

Звездна вечер над Истанбул 

  Поезия » Оди и поеми
300 4 3

Блясват в мрака студен

светлините над Босфора.

Ти се гушваш до мен.

Бавно корабът носи се

върху мътни води

към звезди изумрудени,

а ветрецът кръжи

над лицата ни влюбени,

над стените от камък,

над кубета и мостове,

над дворците от мрамор

с тежки порти залостени.

 

От джамиите хвръква

многогласна молитва

и звънът на камбани

черковни не стихва.

Вечно буден, трепти

мегаполисът – град

със огромно сърце,

на легенди богат.

Цветни снопчета

праща ни звездната вечер.

 

А ветрецът отдавна

е достигнал далече.

Светли яхти оставят

след него в нощта

водни дири,

вълните достигат брега.

Бели спомени литват

като чайки сега

и потъват в омайния

свят на нощта...

 

Срещам в мрака

очите ти,

стоплям твоите длани –

топлината пречистена

в моя сън да остане!

С тънки пръсти

докосваш ме...

както ангел с крила!

И светът тихо чезне

в бледосиня мъгла.

 

© МАРИАН КРЪСТЕВ Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Добре рисуваш с думи.
    Поздрави! Успех!
  • Хубаво е!
    Поздравления, Мариан!
  • Скоро не бях чела нищо от теб, но сега се насладих на лиричния ти стих и на споделените изживявания. И нека "топлината пречистена" в твоя "сън да остане"!
Предложения
: ??:??