8.07.2015 г., 23:49 ч.

Звездни тревоги 

  Поезия » Друга
462 0 5

Звездни тревоги

Страх ме е, че не съм достатъчно чувствена,
страх ме е, че няма да спра,
че мойта вселена е някак изкуствена,
че с фалшива душа ще умра.

В онзи миг, долетял от забравата,
за да каже едно привет,
да ми докаже по човешки направата,
ще си купя един билет.

Начало. В залата в тъмното плаващо
светва едно сърце,
биещо, тупкащо, скачащо, шаващо,
усмихва се с мойто лице.

Стой! То избяга. Как можа,
тъкмо отворих буркана,
то не забрави ли мойта душа...  
фино припуква екранът.

И грейва образ преиначен,
а аз примигвам в почуда;
актьор нов ли е бил назначен,
да не реша да избягам
в полуда?

В онзи миг, долетял от забравата,
за да каже едно привет,
да ми докаже по човешки направата,
продължавам все пак напред.

Сядам обратно, стискам клепачи,
виквам:
„Това си ти!
И то бе красиво, но ти, обаче,
си ти... нали си ти?“

И ето, прохожда, пропява,
подхожда на мойта щастлива душа.
Улавям, прибирам в мечтите тъдява...
Пробожда ги звездна игла.

Ей! Но е късно, вече го няма,
плача и чакам с надежда.
Де ми е образът! Вече припряна
в изхода скришом поглеждам.

Но глупости! Тъй е удобно във залата.
Идвай тук, клоун със клоун.
Мога, аз, мога да тъна в забавата,
мога аз, пляскам в апломб.

Заплесната в сцената
на сърцата си
забравям че търся едно.
Ето ги и финалните надписи:
Едно! Съм! Едно! Съм!
Едно!

Лъжеш! - изсъсквам. - Ти си образ измамен.
Пореден след всички дотук.
Но лъхна ме дъх позабравен
на детска глъчка.
И - „Пук!“:

Толкова нежни, ефирни, са
всичките мои лица.
Понякога някое-друго ще срещам.
Такива щастливи деца!
Тичат свободни.

А малкото кино на звездни тревоги
приши се към мойто сърце;
затуй аз обичам луната - нали ги
пак варди със бяло лице.
Благодарим!

Едната ще тича по твойта осанка,
друга, срамлива, ще спи
леко, прикрита във нощната сянка,
завита с мечти.

© Йоана Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
  • Вече усетих, че имаш характерен собствен стил. Това е най-важно - да се открояваш със стил и уникални свои сравнения!
  • Имах предвид, че благодаря за градивната критика - като цяло нищичко не разбирам от поезия, та имам нужда
  • Взимам си бележка. Като се знам каква съм, може и никога да не събера достатъчно концентриран емоционален заряд, но ще се постарая да разцъфтя, обещавам
  • Благодаря, Мисана! Мнението ти е важно за мен, а положителната оценка ме ощастливява
  • Имаш направо щури попадения, Йоана! А за мен това е по-важно от добре полираната поезия с гранитен гланц.

    Давай го все така - радваш окото ми!
Предложения
: ??:??