5.09.2023 г., 6:23 ч.

Зъбите 

  Поезия » Свободен стих
196 0 0

Зъбите

 

Потенция за познание зъбите са!

Необходимост крайна само да има трябва - зъб когато губиш..

На зъби изкуствени не радвай се.

Не се утешавай със надежда такава.

Топлината-температура в кухината устна зъбите погубва.

 

Редкото, ил хранене умерено спасение е за тях.

Сладката храна умеряй.

Чрез веществата вредни във кръвта вредата за тях идва.

През ден хранѝ се път един.

Почиват зъбите тогава - крепнат.

 

Храносмилането - от него топлината се усилва в кухината устна.

Топлината поражда за зъбите микроби вредни.

От храната (и от процеса на смилането нейно) - значението вредно и полезно се поражда.

 

Мерка странна със значение ударно-полезно ще укажа тук.

Пръчки набави си ти - от дървета различни.

С дебелина - до сантиметър.

На леглото за медитация-спане ги имай.

Седни удобно и "дъвчи" си, потропвай върху тях - в ритъм ти почуквай.

 Съз зъбите свои прекрасни.

Ще постигнеш с процедура таз неща две, и даже три.

 

Зъбите си, потентни-здрави ще почувстваш ти тогава - и веселие игриво-леко.

Кухината устна проветряваш в този миг.

За прославяне ритмично - на боговете - шанс медитативен получаваш.

"Слава на Велес, слава на Велес"

"На Лесничея слава" - също казвам аз - в ритъм непринуден, весел. Ура.

 

И още - упражнение крайно полезно дихателно за зъбите, за гърлото има.

Него ще опиша скромно в поезията тук.

 

Поеми дълбоко въздух през устата - свити устни, издадени напред - кат на птица човка.

Засмуквай вуздуха прекрасен с лице издигнато нагоре.

Сложи едновременно с това палците на ръцете две на ушите - израстъка ушен долу - затваряш.

Показалците - пръсти указателни - положи върху клепачите спуснати на очите твои.

Средните пръсти на носа - затвори го.

 

Натисни брадата надолу силно в гърловата ямка - и въздуха задръж.

Напрежение така създаваш - и с прана зареждаш-насищаш мозък, зъби, гърло.

Ура. После издишай плавно-леко.

 

Пъти шест ил две по три прави дишане такова всеки ден.

Съвет полезен мой решителен и бодър е това.

За зъбите твои, наши и на всеки!

 

А пръчките - "дъвчи" леко, без насилие и норма.

По на медитациите твои скромни време.

Имай пръчки две-три ил може десет.

Сменяй ги без принцип, потропвайки със зъби леко върху тях - няма ред специален тук и време.

 

През ден Лесничея един път се храни.

Иначе пъти - два. 

(На дена 10 има той три дена поредни хранене път един на ден.)

 

За зъбите грижи ежедневно и попътно - неизбежно нужни са..

Зъб губете в краен случай.

 

Богове, зверове и гои - здрави зъби имат.

Слава на Велес - богът на животните със зъби здрави!

 

Ура

 

Лесничея

© Леснич Велесов Всички права запазени

Коментари
Моля, влезте с профила си, за да може да коментирате и гласувате.
Предложения
: ??:??