Apr 17, 2021, 5:57 PM

Човекът-това, което мисли 

  Essays
419 2 22

© Дени All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Да, "Не всичко, което мислим го казваме, но всичко, което казваме, го мислим", дори когато лъжем
 • Жан-Пол-Сартр е казал "Човекът е това, което сам се направи". Някакъв съвременен диетолог пък измислил фразата "Човек е това, което яде".
  Но древните философи са обобщили и го казали най-правилно: "Човек е това, което мисли". Защото мисленето определя най-вече поведението, а не толкова говоренето,тъй като не винаги казваме това, което мислим.
  Поздрави, Дени!
 • Благодаря Ви за отзивите!
 • Казано е:Не съди и не осъждай, човека който иска да сподели нещо с теб. Това е неговото мнение, неговата правда, почерпена от света , в който живее! Казано е още: Който съди и осъжда ще бъде съден и осъждан! Така е в общи линии според Библията! А и Дейл Карнеги споделя в книгата си: "Как да печелим приятели..." много интересни неща на тази тема. Всеки човек идва на този свят със своя програма и ние не знаем нищо за него, освен това, което е благоволил да сподели с нас! Добре е да уважаваме мнението на автора. Критиката, и най- добронамерена да е, е Програма, която цели да уязви света на критикувания / д-р Валерий Синелников – "Възлюби своята болест"/. Освен това, ние не можем да помогнем на никого да стане по-добър, ако в него е заложено нещо друго. Всеки сам достига до истината. Когато се стремим да помогнем на някого, спираме неговото развитие. Всички произлизаме от една обща душа. Нека бъдем добри един към друг. Ив... уважавам твоето мнение! В твое лице искам да имам приятел!.
 • Это так. И наши мысли зависят от того, что мы сделали, делаем и можем сделать. Хотя возможно и наоборот, чего мы НЕ сделали, НЕ делаем и НЕ можем сделать)
 • Квазар, благодаря за думите. Всеки човек има право на собствено мнение.
 • И все пак има едно ''но''! Това, което ни казва сърцето не винаги е добро. Сърцето на насилника му казва да насилва, а сърцето на развратника - да изчука жената на аверчето си. Сърцето може да бъде и наш враг. То затова има божи заповеди и закони. Сърцето, ако ги следва - добре. Ако се противи... резултатите ги виждаме в живота.
 • Много благодаря за думите, Иван. Благодаря и за добавянето в Любими. Зарадва ме това, че се е намерил някой, който да си го добави в Любими. Лек и слънчев неделен ден!
  Ив, подкрепям и твоите думи. Лошият не винаги е лош така е. Но пък това много зависи и от ситуацията, нали така?
 • Не се заблуждавай, Митванс! Безкритичността и позитивизмът, в частност - позитивното мислене, са съсипали не един и двама таланти. Критиката е особено съществена и тя трябва да произлиза от самия автор преди всичко. Но когато той е извън контрол и е станал опиянен и безкритичен трябва някой да му каже това. Иначе резултатите са фатални. Без критика не става. Лошият не винаги е лош. Но, че каквото сееш това и жънеш е също вярно. Затова е важно да сеем и отглеждаме хубави семена и растения когато правим изкуство. За да не става нужда да бъдат оплевени по някое време.
 • Да, мисленето предшества думите. Добри или лоши! Важно при мисленето е, Мисълта да носи Светлина. Дени има право да сподели това, което мисли. Не е задължително да бъде споделяно от всички. Както и не е необходимо да се правят критични преценки. Критиката и с най-добри намерения да е поднесена, се прави с цел да засегне автора. От медицинска гледна точка това е посегателство. Д-р Валерий Синелников в своите книги споделя за вредата от критиката, особено непотърсената. Сърцето и душата на човека записват на клетъчно ниво всичко, което се случва с него. Добре е като Човеци да се обичаме и уважаваме и да бъдем добронамерени един към друг, защото всички сме част от едно цяло. Защото, накрая пак достигаме до: "Каквото посееш, това и ще пожънеш!" Нужно е да подкрепяме автора в неговия полет.
 • Много благодаря на всички за коментарите и отзивите! Бъдете здрави!
 • Здравей, адашке
  Аз пък имам наблюдения, че по-често се казва това, което искат да чуят слушателите и че рядко се казва това, което всъщност се мисли, особено по време на избори
  Готина тема. Също - сърцето няма нищо общо с мислите много често. Та така! Съгласна съм, че ние сме това, което мислим, но в никакъв случай НЕ сме това, което изразяваме на глас. Че то ако беше тъй - всички политици са ангели.
  Моето мнение е най-вече, че ние сме това, което правим. Т.е. това, че ти си помислил нещо добро не е като да си направил нещо добро. Между думите и делата - море по средата. Например: планувам да направя дарение на дом за сираци и да спестявам за тази добра кауза. Мислиш го 1 година, ама не го правиш. Не е същото. Ние сме това, което правим
  Развеселих се.
 • Съгласна съм с всичко написано, авторе. Искам само да добавя, че това определя и съдбата. Всеки сам определя съдбата си, чрез това, което говори/вярва, мисли/ в това число здравето си, здравето на децата си и всичко, каквото му се случва.
 • Напълно съм съгласен с коментарите на Красимир Тенев. В това се крие дълбочината на човешката същност - ако мразиш някого и в главата ти се заформят мисли за отмъщение, ти си потенциален убиец, нищо че си се въздържал от самото действие. Същото е и с пожелаването. Затова Господ Иисус Христос е казал ''Който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействал с нея в сърцето си''. А човешките закони съдят постфактум - само, ако има реално действие. Тук се крие и причината за човешките падения - липсата на борба с помислите и страстите. Престъпникът се заформя като такъв далеч преди ''де юре'' да стане престъпник.
 • Мисълта предшества говоренето и действията.
  Пази боже, ако не е така. Мисълта е енергия, тя не може да се унищожи, като всяка друга енергия, след генерирането й. А енергията поражда действието. Затова е казано: ,,не пожелавай...,, И: ,,защото който е пожелал, вече е прелюбодействал в сърцето си.,,
  Малцина могат да четат чуждите (по)мисли.
  Май и тия които имат контрол над своите не са много.
  Гневът е едно напълно излишно чувство.
 • Не е току така казано: преди да кажеш .... мисли, брой до 10 или хвърли камък! А стъпката до лицемерие е много близка.
 • maistora (Красимир Тенев) - Пред закона и морала важат реалните факти и аргументи. Гневна съм до толкова, че искам да го убия - това ме прави убиец ли? Думите са само средство за комуникация и общуване и често прикриват мислите ни. Лъжем, лицемерничим и т.н. Мисленето не е реален аргумент, може да бъде предадено и възприето по най-различни начини, но да не са точната характеристика на изказващия ги.
 • Е, не, Пепи. Преди конструктивното действие е мисълта. Или поне би трябвало да бъде.
 • Човек се определя по действията му. Ако ти пребиеш някого, а си мислиш, че си добър човек, добър човек ли си?
  Кой ти вижда мислите, за да те прецени какъв си?
  😅
 • Защо да не кажа нещо, което не мисля? Напротив, често казвам неща, които не мисля и дори защитавам тези или каузи, в които не вярвам. Това е чисто лицемерие и подвеждане на отсрещния човек, но е наложително и практично понякога в живота. А човекът не само е онова, което мисли и чувства или в което вярва, но е и онова - с което се храни в пряк и преносен смисъл. Защото количествените натрупвания водят до качествени изменения.
 • Така е. В училищата трябва да се изучава учебна дисциплина ,,Култура на мисленето,,.
Random works
: ??:??