Птиче пее на брезата,
сякаш вън е още лято.
А на двора – зима люта
и снежинки там се лутат.
Нора иска да играе,
ала трябва да чертае.
Пети път звъни им Боби,
а пък тя рисува скоби.
Трупа по листа дъгички
и усмихнати са всички.
Боби е момче съседско,
скъп другар в игрите детски.
Днес излязъл е с шейната
и пързаля се по ската.
Чува смях и глъчка Нора,
тъжно гледа към стобора –
тези скоби не я пускат,
пред очите ѝ препускат.
Чак и Врабчо недовиждащ
за детето се загрижи.
Кацна бързо под брезите,
взе две клончета извити,
сложи ги на видно място
и зачурулика ясно.
Гледа Нора и се чуди,
клончетата като луди
затанцуваха в гнездото.
И се включиха в хорото:
три листенца тазгодишни
(задържали се излишно
по клонака цяла зима
да играят пантомима);
пет кафяви мокри вейки
(сякаш са полети с лейки),
цели в скреж от студ нощеска;
врани две с крака в апрески
и една самотна птица –
сива, кротка гургулица
(овдовяла от юнашки
глад на котарака Рашко).
Значи тъй, решава Нора,
скобите са като щори –
в тях затваряш под капак ти
допълнителните факти,
дето да пропуснеш можеш,
без на риск да се изложиш
неразбрана да остане
мисълта, от теб избрана.
Както днеска на дървото
разнородно е хорото,
тъй и скобите прилични
са по форма най-различни –
има кръгли и квадратни,
къдрави и ъгловати,
леви, десни, единични,
двойни и с наклон; и лични –
в интернет и телефони –
скоби за емотикони…
Я виж, те били значими,
уж пък незабележими!
Тъкмо пак да се учуди,
Нора взе… че се събуди!
Както писала, горката,
тя заспала над словата.
На бюрото лик склонила,
уморена и без сила.
Скобата-луна изгряла,
стаята в лъчи заляла,
а край Нора тъне всичко
в цял куп листове – с дъгички.
От на Рая телефона,
прати два емотикона
на Борис, че е готова
за играта утре нова.
Само сняг да има още,
да вали, тъй както снощи!
Кой е пръв, цял свят ще види,
дръж се скат бял, Нора иде!
© Мария Димитрова All rights reserved.