Сребристи и млечни, безплътни мъгли
се стелят в далечни и близки земи,
обвиват земята в напразен копнеж,
сестри на снега и елмазния скреж.
Безшумно прокрадват се в мойта душа,
с мълчание болките да заглушат
и тихо ще свирят по струните ѝ
мелодия скръбна в най-мрачните дни.
Животът без милост прегазва съдби,
светът безполезни тиради реди
и изход уж няма в порочния кръг,
по пътя единствен към Страшния съд.
В балони отделни затворили се
човеците спят. Като стадо овце
отричат че вълци ги вардят отвън,
глупците изяждат, потънали в сън.
И белите врани пак бият набат:
"Станете! Излезте! Врагът е зъбат!
А вие - потънали в кухи мечти
лениви, безволеви, слепи глупци!
Венец на Твореца, а жалки сте днес
защото покорство е взело превес.
Недейте да спите, а чуйте вика
отчаян на вашите родни чеда."
"Тя - наш'та е свършена"- казвате ми
"Те всички - едни са, крадци, маскари!"
" Какво от това, да не би у дома
властта да държи някой друг, а не аз?"
Не ми е в присъщо да скланям глава
не искам и няма да се покоря.
Дори да затяга въжето врагът
бунтарите мислещи ще победят!
© Мария Митева All rights reserved.