Sep 16, 2013, 7:59 PM

Би ли... 

  Poetry » Phylosophy
1036 1 3




Би ли...



Пред дулото на пушка, би ли се огънал
или би дал презрителна усмивка на Смъртта?...


На непознат, в беда, ти би ли се притекъл 
или ще се обърнеш настрана?...


Към самота или към глъчка;
сред тихия саван на мислите
или сред звън от смях,
ти би насочил стъпките на своята Душа?...


В последен миг, най-горестно, кое ли би желал?
Бордей, прегръдките на Любовта

или пък сетен полет над света...


Суфист ли, бродник или пък невежа -
каква би искал да е твойта същина?


На схизми, на канони, безчет безбройни правила
или от чувствата еднички, тъй лъжовни
би искал да се управлява твоята Душа?...


И що за теб е Правилното във света?...


Дали набучил би, Сърцето си немирно и го заметнал, ей така,
на Любовта в огньовете,

на болката,

на мъките,

на лудостта?...

 


Или спокойно би пресегнал

и в хладна хватка, тоз злосторник вечен,

задушил в тъга...


Да се разпадат мислите могъщи, в немощни слова.
Да късат чувствата Сърцето.
Да бориш, в ежедневна битка, себе си и другите...
Кой би желал това?


Да стискаш зъби ядно,
мълчешком да крачиш над преглътнати обиди.
Да си свидетел, жертва,
а да няма съдник...


Кой би търпял това?


За колко мига дал би, на Съдбата своя,

твърдата борба,
преди да паднеш ничком,

по лице в прахта?...


И би ли угасил сега, накрая, тъй уморения си взор
или на болката житейска, до последен дъх,

отчаяно ще даваш пак отпор?...


И в странен свят,

сред странното пътуване Живот,
кой би понесъл всичкото това?...

 

 

 

 

 

 

____________

 

(авторско)

 

Трънливко Бодливко

 

 

 



© Трънливко Бодливко All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Не съм съгласна авторът на този предизвикващ размисли и емоция стих да се самонарича лаик....Човек пише,когато има какво да каже и то напира да излезе навън...Това словоблудство ли е?
  • Благодаря!
    Това, че си написала тези думи ме накара и мен да се замисля сега.
    Ако написаното е вярно, значи ставаме двама... Благодаря ти и за положителния коментар! Хубаво е, когато те хвалят, макар че, аз пиша сега поради точно определени причини... И всъщност всеки миг трябва да съм благодарен на редакторите тук, че позволяват на лаик, като мен, да словоблудства с прекрасните поетични строфи. Не ме съди прекалено строго...
  • Много от нещата които си написал - Бих... Аплодисменти за стиха! Замислящ и мъдър!
Random works
: ??:??