Британия ни напуска.
Бият погребално камбани.
Давид натисна спусъка.
Голиат е със смъртна рана.
Някакви хора ликуват.
Кой се радва на погребение?
От континентална Европа отплува
Островът на блажените.
Светът край нас се разпада.
Пак не построихме Утопия.
След разцвета идва упадък –
Закон за вселенска ентропия.
Едната част на завесата
рухна – ред е на втората.
Вкопчени в пагубно равновесие,
всяка за другата – враг и опора.
После започваме свойта история
пак отначало, и с друга Утопия.
С камък по стръмното, все по-нагоре,
после надолу – с отчаян вопъл.
А пък Давид май пак ще избира
своето собствено наказание –
в яма с банкери след срив на лирата
или в круиз на лайнер "Британик".
© Мария Димитрова All rights reserved.