През мъглата на пълна луна
във гараж без врати на кашони,
старче с огромна брада,
пали огън с накършени клони.
До него седнах, извадих кибрит,
палнахме огъня с вестник от Била,
макар недохранен, брадясъл, немит,
имаше в стареца сила.
Дебелите клони, сякаш фиданка
чупеше бързо с размах,
после наля във чаши грозданка
и с усмивка, през старчески смях,
каза - Наздраве, да живее България!
напук на всички душмани,
ще успеят, ще убият мен, стария,
ще ме разкъсат, надупчат, но в рани,
преди да затворя вовеки очи,
ще целуна земята ни родната,
знам вече защо Господ мълчи,
заради нас, злите,безродните..
Заради нас плаче, захлупил глава,
за нас са и гробòвете,грозните
и онази безкрайна и черна тъма..
пълна с на дявола козните.
И каза, че ако имал туба бензин
и камара стари парцали,
душманите щял до един,
като факли накуп да запали...
Сетне през сълзи призна -
Имам, синко парцали,
даже имам варел със бензин,
ала нямам смелост, да паля.
Да пали е можел само един!
За жалост обесен, предаден от свои,
на България истински син,
днес, синко, няма герои..
И цяла нощ мъртвите пеят,
в съня ми са, чета мъже,
дървата тлеят ли тлеят
и сънувам човек на въже.
-Е, наздраве, за родината,
и изгълтах моята, цялата,
-Хубаво нещо е зимата,
каза дядото - и оная смърт, бялата...
© Лебовски All rights reserved.