Цари Мали град
Там високо в подножието на Рила планина,
сред китни селца и тучни поляни, родни нивя.
Намира се една българска крепост, твърдина,
запазила жива българщината отпреди а и сега.
Над широкото поле и Белчин-село красиво,
извисява се крепост на хълма, място диво.
Запазила историята българска, на народа духа,
спомняща ни за бита и битките му някога.
Изкачват българите и чужденци със свойте деца,
хълма стръмен, заветен покрит със зеленина.
Да видят бита и историята на своите предци,
едни истински славни воини и велики бойци.
А крепостта величествена, красива сред гора,
защитавала от враговете му някога българина.
Ела и виж я, разкажи на чужди и на свойте деца,
а те рожбите ти ще разкажат на своите някога!
© Валентин Миленов All rights reserved.