Чуваш ли камбаната?
Камбанен звън
се носи над къщята.
Дали за раждане
или смъртта дошла е
в къщата, в добата?
А може би е празник?
Или бедата като на шега
спряла е на кръстопът?
Едва ли! Не е така!
Просто звън това е.
Камбана има всеки
в себе си, в душата.
Виж! Това е буболечка!
Повлякла е огромна клечка...
Ха! Обърна се! Но едва ли схваща
защо небето тя с крачка не хваща.
Не! Не й помагай! Ще си намери
клечка нова буболечката,
за да се изправи леч`ко
отново на крачетата си.
И край на пречката!
Обаче вече по-полекичка!
Харесва ти, нали,
на вечността премяната?
Но без теб в нещата,
празен звук е тя - промяната!
Звук далечен на камбаната...
© Таня Николова All rights reserved.