Feb 11, 2024, 4:04 PM

Деногубци 

  Poetry » Other
110 1 5

Ще зайде славата на вековете,       

в които тука сме живели

и тия висове – от гром обзети,

ще глъхнат – веч осиротели.        

 

Ще слезем в долина с химери,

остали след суетна врява,

загърбили напрежни вери –

дали ще найдем мир тогава?

 

Дали ще възведе зарница

душите ни, от скръб сломени,

или с безмилостна десница

за казън Бог ще ни подеме.   

 

Живя, гуля и смя се – доста!                       

Напреж  – отплата в тежкотия.

Сред мъхове и бели кости

що пирувà, от днес ще гние!

 

Шумуват призрачни шептежи,

минуват сенки без отрада,

наместо дивните копнежи – 

поруха, огън, плач из ада.

 

 

Осъвременен вариант

 

Прахосници на време

 

Залязва славата на вековете,

в които тука сме живели,

и върхове, от гръм обзети,

заглъхнаха осиротели.

 

Ще слезем в долина с химери,

останали след празна врява,

загърбили предишни вери –

ще имаме ли мир тогава?

 

Дали ще живнат с утро светло

душите ни под скръб безлика,

или с десница искрометна

за казън Бог ще ни повика.

 

Гуляхме, смяхме се безмерно!                      

Напред  – отплата в немотия.

Сред костите в земята черна

пируващите вчера – гният.

 

Из мрака – шепот, душна тежест,

минават сенки неспокойни.          

И вместо радостни копнежи –

разруха, стонове безбройни.

 

 


 

  Стихотворението участва в конкурса „Забравеният език“ на издателство „ЛитДизайн“, приключил на 10.01/02.2023,  и спечели специална награда – грамота.

  Думите от речника на Иван Вазов, който трябваше да се включат в произведенията, бяха:

 

найда – намирам

остал – останал

напрежен – предишен; напреден

казън – наказание, присъда; лишаване от живот в резултат на присъда, често чрез посичане

висове – върхове на планина

шептеж – шепот, шептене

тежкотия – много тежък предмет или работа

зайда – заидвам, захождам

поруха – буря, катастрофа, разруха

дивни – прелестни, чудни

 

 

© Мария Димитрова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??