Под рида речица и селце край нея.
Дето аз родих се и дето живея.
Тичах тук на воля в детските години.
Почивах си в зноя в сенчести градини.
*
Лете във реката цапах упорито.
Плувах над водата с дървено корито.
Моите другари като мене бяха.
По игри и бари със мене вървяха.
*
Пасяхме козите над село в "Липака".
Долу под липите смехове кънтяха.
Сутрин тежко беше дорде ни изтирят.
На нас ни се спеше, пък бабите бият.
*
Малко недоволни тръгвахме тогава.
Вечер прашни, волни връщахме се с врява.
Тъй в игри и песни детството вървеше.
Днеска сме големи, а хубаво беше.
Автор:ЛИЧКО ВЪРБАНОВ
1970 г.
© Боряна Младенова All rights reserved.