Ти възкръсваш няколко пъти
като птицата Феникс - от пепелта,
моя Родино - единствена на света.
Аспарух, княз Борис, Симеона Велики
със слово и меч съградиха
стоманена сплав от разнородните племена.
Векове на страдания, мъки, робия,
но хората и песните български съхраниха
изконни традиции, като в пъстра носия.
И е живо, и песенно словото българско.
И от българи, траки, македонци славяни
е изваян един пантеон, въплътил бъднина.
© Наташа Биразова All rights reserved.