Sep 2, 2009, 5:18 PM

Една жена на тридесет години 

  Poetry
1256 0 5


Една жена, когато има зад себе си не ден, не два,
а спомен във гръдта е свила за цели тридесет лета.
Когато устните познават на толкова мъже вкуса,
но истинския оценяват и жадни те за друг не са.

В мига, когато тя самата онази мисъл заличи,
че песента ù е изпята и нова няма да звучи. 
И дланите ù наранени усетят топлия покой,
защото са благословени да вършат добрини безброй.

Когато мъдро превъзпита сърцето си да не скърби
и види истината скрита и в най-печалните съдби – 
тогава тя е най-щастлива, и слънчев прах навред вали
и адски много ù отива да е на тридесет, нали? 

Успехът предано я следва и в тъмни нощи я теши,
дори да бъде най-последна - по пътя пак ще продължи.
Повярвала в мига, ще носи билет към приказни места,
ключа към вечните въпроси и тайните на младостта.

На тридесет ли е жената – очите царствено блестят
и вдигнала си е цената до тази на живота свят.
Излъчва нежността на цвете и аромат на скъп парфюм.
Не вярва в ничии съвети, постига всичко с хъс и ум.
Вина не търси и разплата - какво и кой е взел и дал,
прегърнала е свободата - най-ценния си капитал.


Когато всички си заминат от пищното ù тържество,
когато свещите изстинат (дано след време да са сто),
остава тя - несъвършена, по чехли и с протекъл грим,
но сбрала цялата Вселена в духа си непоколебим
с най-хубавия си подарък - една усмихната следа,
събрала силата и чара на тези тридесет лета.

2007г., октомври

 

из ВАНИЛЕНО НЕБЕ, 2007

 

© Милена Белчева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • едно куплетче да добавя нали може

    И колко силни чувстваме се вече , не могат да ни наранят.
    И мислим , че се пазим безпогрешно , едва ли ще ни заблудят...
    А всъщност гордостта ни заслепява от тези тридесет лета..
    Не осъзнаваме , че те са само ,първи крачки към понятието Жена!
    Хубав повод да пишеш си избрала Поздравче
  • Една усмивка и намигване за тридесетгодишната - за да знае какво я очаква след още десет!
    http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=42985
  • !!!
  • Поздравления . Много красиво си описала тези " тридесет лета " ... Даряваш сила и усмивка чрез красотата и оптимизма описани в стиха те
  • така е!
Random works
: ??:??