Една котка жълта и мръсна
ничия
все се прокрадвала в двора на дядо ми
един ден се вмъкнала
при гълъбчетата
които той бил уловил да показва
не на внучка си, а на сина ù
който им се радвал
но вече ги нямало
защото жълтата котка ги изяла
дядо и баща ми затворили котката
пуснали кучето
да я разкъса
смели се когато тя одрaла ухото му
смели се когато то я убило
смееше се и майка ми по телефона
докато ми разказваше
аз не се смея
текат ми сълзи -
викам обиждам ругая
заради една жълта котка ли
че ти дори не обичаш котки...
да аз дори не обичам котки
...
същата вечер
се зачетох в Достоевски -
“Престъпление и наказание” -
там Расколников сънува
как една пияна тълпа
убива едно слабо и дръгливо конче
как го налагат
докато издъхне – смеят се
сълзите ми пак потичат
Расколников сънува -
какъв ужасен сън!
искам и аз да сънувам
искам да съм сънувала
че са ми разказали за една жълта котка
която дори не съм виждала
дали е светложълта или оранжева
какво значи жълта –
жълто мъртва е...
искам да съм сънувала
и сънувам жълто
..............
© Мира Цонева All rights reserved.