Sep 10, 2011, 12:41 PM

Една възрастна женица 

  Poetry » Other
445 0 1

Веднъж срещнах аз една, женица..

С бастунче беше. Мъченица.

Под сянката от жегата се скрила 

и с мъка сълзите си изтрила.

 

И тази възрастна женица,

от скръб и нещастия изпита,

бе с бяла оредяла косица

и съсухрено бледо лице,

тя погледна ме тъжно и ме попита,

държейки цвете в сбръчканите си бели ръце:

 

"Девойко, ти виждала ли си тука

едно малко тичащо момченце,

с бяла карирана блузка,

държащо пауново сиво перценце?"

 

Очите й бяха бебешко сини,

мътни и някак невинни.

Цветето повяхваше бавно.

Като нея. Умираше безславно.

Но и с надежда те бяха пълни

и с горящи, горчиви сълзи.

 

"Бях млада" Каза ми тя.

"И момченце си имах нявга.

Красиво бе. И от сърце

говореше ми за правда.

Но някой някога го взе,

открадна ми детето.

И оттогава майката в мен зове

да стопля си сърцето.

Години трийсет изминаха,

животът ги помете..

Много ята долитаха,

но никой детето ми не донесе."

 

Тя плака дълго, а аз просто стоях.

Не знаех какво трябва да кажа.

От този ден минутите броях

любов на близките си да покажа. 

 

А тази стара бледа женица,

помина се в черната земя.

Скоро некрологът й тежко увисна

и стана на жълти, грозни петна.

© Ро Си All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Много е тъжно! Успяхте да ме просълзите! Мисля, че сте постигнала това, което истинския поет трябва да постигне - да докосне сърцето и душата.
Random works
: ??:??