Когато няма път и ветровете са се свили до вратата,
когато всички земни дъждове ще се изсипят върху нас,
а дните са хралупите, в които си прегризваме крилата,
защото да политнеш е отричане от сигурния час,
когато през часовника се сипе изобилие от пепел,
но всяка от частиците е пръстена обвивка на брилянт
и дръпнали от огъня на времето страхливите си шепи,
почистваме ориза на съдбата си, на масата разстлан,
когато няма място, нито смисъл. И една причина няма
да тръгнеш да рисуваш по стените на затвора си врата,
земята е утробата, милувката на дланите на мама
и слънцето на нейната родина е изгряло под дъжда,
тогава ще рисувам. Ще рисувам алциановото синьо.*
Най-синьото квадратче от небе ще нарисувам точно тук,
където се е свършила завинаги човешката причина.
Сърцето си ще скрия като ябълка в човешкия юмрук.
Ще хвана нарисувания лъч и ще се вдигна нависоко
в рисуваните облаци и сивото, в което е поел.
Крилете без небе са запокитена сред нищото посока.
Но те са ни достатъчни да почнем да рисуваме небе.
____________________________________
* - Алцианово синьо: искрящ,син пигмент, комплексно багрило, съдържащо мед.
© Петя Цонева All rights reserved.