Jun 27, 2008, 10:04 AM

Из "Книга на смъртта" 

  Poetry » Other
648 0 11
ИЗ "КНИГА НА СМЪРТТА"
Пролог

Напразно се хабите, Богове-
Смъртта да прелъстите.
Да я обгърнете с ръце
и да я присвоите.

Прекрасно знаете, че тя
не е отроче Ваше.
Света и времето са нейни
възлюбени Баща и Майка.

Но нека слушат простосмъртните,
защото вечността Ви е на свършване.

СЪТВОРЕНИЕ І.
1. В началото бе Мрак
и мракът беше тишина 
и тишината беше мрак.

2. Прошепна мракът:
Да бъде светлина!
И светлината бе лъжа
и мракът я погълна.
И настана нощ първа…

Битие ІІ.
1. Когато Боговете
създадоха Света,
направиха го вечен
– по свой образ и подобие.
Но Света бе сам,
затуй помоли боговете
да му сътворят другар.

2. Тогава Боговете взеха
най-твърдия му елемент.
От него изградиха Времето.

3. И възрадва се Света,
че вече не е сам във себе си,
обикна времето
и Боговете благославяше.

4. Но Света се възгордя от цялостта си 
и пожела да опознае Времето
и Времето зачена от Света
без позволение от Боговете,
и се роди Смъртта.

5. А Смъртта Продума на Света и Времето
“Вие сте моите Баща и Майка!
За вас е любовта ми и псалмът ми,
защото вие ме създадохте!”

6. А Боговете,
като чуха тези думи,
разбраха за греха
на Времето и на Света
и в страшния си гняв
ги прокълнаха, като казаха:

“Светът във Времето да се измъчва,
а Времето в Света покой да не намери...
И ги нарекоха -Живот,
което ще рече - страдание”

7. Тогава,
в безпределната си обич към Живота,
Смъртта им промълви:
“Дарете ме със вечността си 
и Аз от мъките ще ви избавя”...

АРМАГЕДОН ІІІ.
1. Така е писано – Смъртта
се слива с вечността в едно,
превръща се във Края.

2. А Краят се нарича Неизбежност,
защото ще осъди боговете
за греховете им – към техните деца.
Света и Времето ще бъдат оправдани
за не-Божествената си любов.

3. И ще настане нощ последна.

03.04.2004г

© Яким Дянков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Радвем се че ги откриваш
    сега остава по-трудната част (като знаем от пътеводителя на галактическия стопаджия)- да намериш въпросите
  • Много добро!Връщах се да го чета....Много мъдро!
  • Неувяхваща и вечна ще остане темата за живота и смъртта. Интересно поднесен философски подход поднасяш. Поздрав!
  • Ми знам ли Радо,
    предполагам че си
    тюркоаз - И аз най-обичам да обичам : Еле па скъпоценни камъни
  • Обичам да обичам, да те чета - друго няма!!!
  • Обичам да те чета - друго няма!!!
  • Абе, Дянков, споменавал ли съм, че кефиш?

    Ave

  • Заинтригуващо
  • любопитна съм да прочета и останалото ...
    доста различно и в същото време ми харесва
    поздрав, Яким!
  • Да, интересна е и затова я написах. Само да уточня че това не е моята философия а само експеримент с една различна гледна точка.
  • Интересна философия
    за живота и смъртта
    си облякъл в тези строфи...
    Има ли я вечността!?
Random works
: ??:??