Nov 26, 2009, 10:15 AM

Камъчета от Егея 

  Poetry
490 0 1

Камъчета от Егея

Триптих

 

1.

 

Човешките очи са ненаситни.

Сам уверих се във Кушадасъ.

Там в пъстри камъни се вглеждах

(засипал е брега със тях

          прещедрият Егей).

По форма ги подбирах,

                    по цвят

                    и твърдост.

Отхвърлях тези,

           гдето са

от бигор крехък,

                    от варовик -

тъй лесно става облото при тях!

По-друг е мраморният и гранитен къс,

че много време трябва,

              за да се скоси ръба,

и уж безформената маса

да стане гладка -

та и слепец дори

във своя мрак

ръка да не одраска в остротата...

Все търся форма на камея,

              на малки сфери,

                                елипси,

                                овали.

Оттук-оттам оглеждам

               и подбирам:

едни - с доволен вид,

а други изоставям...

Уж малко вземам,

           а пък вече

                             виж

            голяма купчина

от камъчета разноцветни...

 

Да, времето променя...

 

Днес камъните набраздени

гладки са

              подобно след полир...

 

Защо ли времето

обратно прави с нас?

 

... Лицето си

            не смея

                   да погледна...

 

2.

 

Да знаеха,

                  да знаеха на митницата,

какво богатство нося в своя сак -

не камъни с невиждана цена,

които няма как да обмитят...

За мене тези камъчета са безценни.

Напомнят ми за плажовете жарки

на причудливия егейски бряг,

където палмата е най-естествен слънчобран,

леплив от сладост - ароматът на смокините.

Там кактуси цъфтят:

цветът им сякаш детска длан е.

И другите там храсти екзотични,

обсипани със цветове -

са някак си 

             невероятни...

 

Нима могло би мито да се сложи

на всички тия камъчета-спомен,

които сам не мога

с аршина прост на своя Аз

до ценност да премеря?

 

3.

 

Тъжни са,

        мрачни са,

                  мъртви са...

С водата,

          от Дунава гребната,

обливам събраните камъни

от плажа красив на Кушадасъ.

И чудото става:

          пак грейват те,

          сякаш отново са живи -

познали милувки егейски,

от дунавска ласка събудени...

 

Защото водата навсякъде

е тяхното родно семейство.

 

Живодар ДУШКОВ

© Живодар Душков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??