(по Е. Иванов)
Може Вазов да си чел през ред,
може Йовков да си чел през страница,
за Лилиев да си чул през плет,
ама всяко нещо има граница.
Братя и сестри! Поети, хора!
Тая мисъл ме вълнува често:
Какво би казал нашият колега
Пушкин?
Или, да речеме, Шекспир?
Вярно, той ломоти на английски,
може нещо да не разберете.
Но Петров Валери е наблизко!
Или Гео Милев, ако щете!
Малко-малко, за очи поне,
да туряме аршина им на листа,
дето е пред нас.
И друго щях да кажа, ама не,
за другото дори не ми се мисли.
Щото като всичките – и аз(((
Карай да върви! Така си знам.
Дет сички турци – там и гол Хасан.
© Райчо Русев All rights reserved.