Aug 26, 2014, 10:01 AM

Като египтянката 

  Poetry » Civilian
552 1 2

Като египтянката

 

Аз имам рокли – червената и жълтата, и синята...

Но няма да броя... под техен стяг ме следва

едната половина на града (без или във впряг).

В илиците ми влизат копчета от погледи,

спокойно ги търпя – като небето облаците.

 

Не нося ризи – те стягат ми душата головрата,

а пък маншетите, яките – патрондаши!

И ако някой ми подава ризата си вересия

- до три пъти ще му откажа, макар петлите,

макар жените по вратите  да ми хулят името. 

 

Не се нахвърляйте на раменете ми,

не ги покривайте с месали, с голи врани,

Исус ни е събрал да ни разкаже вярата,

но враните ви я кълват и семето го няма...

А ризата е мярка Галилеева във Кана.

 

Там биха проговорили сватбарите,

ще ви дарят, макар убоги (с вино и стафиди).

Дори и псетата не чакат дарове.  Един е бог

и в неговата притча се облича словото

за простия народ в одежда добротворска.

 

Та... вашите ризи са различни. А мярата им -

хич не струва. Не се окичвам с чуждите  петлици,

за нищо на света не ще нахлуя заради езиците ви

едно подобие на християнска мъдрост.

Езика ми завързвайте, бесете, но Аза ми проклет

 

да не досягате и с пръст! Назад, че голотата свети

и тя ще бъде вашият невидим кръст!

По тялото ми всеки камък или кал – парцал е

от плътта на дявола. Щом искате Кайафа – молете му се!

Отивам си. По раменете ми – свобода и завист.

tina

 

 

 

© Златина Георгиева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Да! Сещате ли се - Яворовата стена??? Много я обичам! И мога да блъскам глава в стени. Бъдете високо и обичайте синьото! Благодаря ви.
  • "Та... вашите ризи са различни. А мярата им -
    хич не струва. Не се окичвам с чуждите петлици,
    за нищо на света не ще нахлуя заради езиците ви
    едно подобие на християнска мъдрост.
    Езика ми завързвайте, бесете, но Аза ми проклет

    да не досягате и с пръст! Назад, че голотата свети
    и тя ще бъде вашият невидим кръст!"
    Познах гордия и въпреки всичко - изправен човек...
Random works
: ??:??