КЛЮЧ ЗА РАЯ
Откак светът е сътворен,
сме впрегнати като в ярем
и бързаме, а да се спрем
не можем, даже и за ден.
На страстите телесни в плен
живеем докато умрем –
не се стремим да поведем
живот духовно съвършен.
Ключа за Рая ни е дал
Спасителят в Завета нов.
Ако го спазваме до край
и го превърнем в идеал
чрез Вяра, Прошка и Любов,
ще заживеем в земен Рай.
© Красимир Тенев All rights reserved.
Когато пише се красив сонет,
голяма свобода се позволява.
Обхватни рими само две в октава
поставя пръв Петрарка -- смел поет! --
секстина после следва. Но безчет
рецепти други има. Шекспир дава
четворки три скачени в кръст, тогава
римуван героически куплет.
Но не във схемата на сладка рима
се крие истинската му душа!
Сонет не ще е твоята поема,
освен ако обрат във нея има,
где вижда се във друга светлина
оплетеният възел на проблема!