Nov 3, 2019, 7:34 PM

Колелото на живота 

  Poetry » Civilian
557 6 7

Преди светът докрай да се вгорчи
до острата тръпчивост на хинина,
аз искам със притворени очи
по пътя си отново да премина.

 

На прима виста в спомени отвред
да превъртя годините предишни.
И този съдбоносен пирует
да разпилее скърбите излишни.

 

Поуките - със стряскащи цени
да ме пропуснат - тихо, милостиво...
Да шепне младостта ми: Остани!,
а аз да съм й кремъчно огниво.

 

Ще мога ли да бъда някой друг?
Щастливец, от извечното белязан...
Да бъда там - преди... Не днес и тук,
в двубой със неизбежната боязън.

 

Животът ми, уви, е колело.
Завършен кръг с началото и края.
С това, което вече е било,
душата си не бива да терзая.

 

Да, вярно! Бях в годините си млад.
И не от раз ми стана някак криво.
Отсечките напомнят за квадрат,
а той не се придвижва въртеливо.

 

Безсмислено е тъжното "язък".
Дори земята се върти, за Бога.
Освен да си изпълня моя кръг,
не искам нищо друго. И не мога...

 

Преди светът докрай да се вгорчи
до острата тръпчивост на хинина,
дъхът ми всяко зло ще премълчи,
и... свършил своя път, ще си замина.

 

Ясен Ведрин
(Тленен остатък)

© Ясен Ведрин All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Чудесен стих! Колелото за никой не спира...
  • Благодаря ти, Красимира!
  • Безсмислено е тъжното "язък".
    Дори земята се върти, за Бога.
    Освен да си изпълня моя кръг,
    не искам нищо друго. И не мога...
    Поезия белязана с много човечност, лично осъзнаване и приемане. С удоволствие чета и препрочитам!
  • Благодаря ти, Мария! Децата пораснаха, внуците се пръкнаха, и житейските уроци започнаха да ми натежават!
  • И от мен - възторжени аплаузи! Всичко си има този стих, пълен е с житейски равносметки и с толкова много Поезия!
    Поздравления, Ясен!
  • Благодаря ти, Катя!
  • Адмирации за стиха ти, Ясен!
Random works
: ??:??