Древно, китно българско гнездо,
кръвта на жива героична памет,
маякът, вечно будното место,
във първите редици на историята знаме!
От вековната гора останал стрък,
сеяч на новото велико старо семе,
стрела в изровения лък,
под изправения конник стреме.
Появи се незагасналият въглен,
разкри той тлееща жарава,
в свят на черните вериги пъклен,
в смълчаната от векове дъбрава.
Дъбравата разлисти клони,
завя хайдушки непокорен вятър,
възкръснаха безсмъртните икони
във храма на бунтовен Алма матер.
Жаравата отгледа пламък,
в столетията на забрава лумна дух,
стихия от хилядолетен камък,
дъждът изля се върху угар сух.
Котел – символът на български геном,
творец на гении народни,
искра на истински прелом,
в голготата на миналото родно!
Люлка на възправящо се слово
със сила на вековното преди,
съдбовен фокус на победно ново,
на идващата буря в славните борби!
Котел- кипящ, свободен, горд котел,
Лерински, Берон, Копи́ловски и Богориди,
Софроний и Мамарчев,
Георги Стойков – колоса Раковски,
огън българския дух обзел,
завършил с факела на Левски,
Ботев и Бенковски!
Бурята се разрази,
Рождението се започна,
насилникът да порази
във изгрева на свобода безсрочна!
... ... ... ... ...
И днеска Котел си е там,
но Котел в чалга и гьобека на катун,
до него е изгарящият, хилав срам,
без нуждата от Котел,
без нуждата от възрожденски,
светъл, национален друм...
гр. София, 10.04.2016 г.
© Димитър Христов All rights reserved.