Oct 28, 2018, 12:16 AM

Легенда за скала "Момата" 

  Poetry » Civilian
816 4 10

/или за силата и гордият дух на българката/
 

Легендата ни спомня времена,
в които шетали са турски чалмалии,
що силом обругавали честта,
с цел... българската вяра да убият.

 

Та, в китно село, в малка долина,
/Широка лъка днес се то нарича/,
мома живяла - чиста кат` роса,
Калина - чедо пъргаво, обично.
С две плитки черни дълги до земи,
с лице по-бяло и от снежни преспи
и с огнени очи като звезди
омайвала момата всеки срещнат.
Пред изгрев слънчев будела се тя
и стадото подкарвала на паша.
Запеела ли, птици и река
замлъквали, та нея да послушат.
Но в ден един се случила беда,
пастирката се в къщи не прибрала.
Що случило се там... ще ви река,
девойката еничари съзряла.
По сипея заспускали се те,
били дести́на със чалми червени,
и с крясъци зловещи : „Спри! “,
разбрала... че ще бъде заловена.
Заблеяло и́ стадото в несвяст,
реката забясняла напористо,
засвирил вятър в клоните на бряст,
сганта да спрат от помисли нечисти.
А тя със чест изправила снага,
разпуснала косите си на воля,
очите взряла горе в небеса
и облачето кротичко помолила.
„Стори ме камък! В стълб ме извиси!
В скала, чиято твърд е нечовешка, 
но с дух, прескочил векове дори,
прославящ българщината гореща!“

 

Някъде... в Родопа планина,
скала висока ръст си извисява,
с` снага на стройна, хубава мома
в ръцете с хурка, тя наподобява.

 

27.10.2018

© Таня Мезева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Веси, Иржи, Гаварил, благодаря ви, че посетихте страничката ми и харесахте легендата.
  • Нашата Родина е претворила легендите си в чудни склуптури които ще останат във душите и вековете.
    Поздрав!
  • Нямам думи,Таня,така образно си нарисувала събитията и не само ни просвети за легендата,но и много приятно ни я поднесе,с перфектен стих!Възхитена съм!
  • Хареса ми
  • Благодаря и на теб за подкрепата, Веси!
  • С Ели. Умееш ги тези неща, Танче! Смело напред!
  • Благодаря за подкрепата , Ели! Мисля това да е следващия ми проект.
  • Удава ти се да пресъздаваш легендите в стихотворна форма, Таня.
    Чела съм и други подобни от теб.
    Птродължавай...
  • Благодаря ти, Стойчо!
  • Легендата за вкаменената мома...
    Поздравления, Таня!
Random works
: ??:??