Feb 17, 2024, 6:16 PM  

Левски 

  Poetry » Civilian
226 1 0

Народът тъпкан, потискан беше,

но той пожела силно свободата!

Апостолът по пътя към нея вървеше

и се бореше смело да спаси раята!

 

В сърцата на мнозина появи се пламък,

българинът не искаше повече да е роб!

Дяконът, твърд като скала, като камък,

изпълни дълга си, верен на народа до гроб!

 

Клетите роби видяха светлината,

в сърцата си дръзко казаха "Стига!",

храбро поеха по пътя на борбата,

разбраха, че тъй свобода се постига!

 

Издаден от коварен, подъл предател,

пред турския съд той беше изправен,

но не се уплаши от злия ни завоевател,

падна геройски мъченикът всеотдаен!

 

И днес подвига му ние не забравяме,

мнозина достойно са му подражавали,

нека и ние българското да отстояваме,

само сплотени враг сме побеждавали!

 

© Георги All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??