Maйска евхаристия
Паркетен лъв - блестящ, безупречно галантен -
отново месец май дойде и ме прегърна.
Закичи ме с омайната си свастика.
Огъна се докрай сърдечната ми струна
като омекнал ластик.
Подхвана ме под кръста със люлякови длани
и шеметно ме завъртя във пирует.
Заложил в жестове и погледи капани,
примами ме като пчела със мед.
Разкършиха се флиртове, забежки стари,
кръвта загорска в мен припламна диво.
Разляха звуци медени кавали,
душата рипна, заситни игриво,
Игриво заситниха ветровете.
Подскочат мъжки и с юнашко "иху!"
земя докоснат със колене.
Снага разкършват и дърветата зелени
и даже цветна кърпичка развява
неравноделно скромната тинтява.
Кръжат в простора дивни чучулиги,
с кресчендова радост обливат
божура карминен, синчец и радика,
дори къдроглава коприва.
Край мене пияни пчели, пеперуди
разнасят с блаженство любовни послания.
През май камънаците даже са луди
и парят от скрити желания.
Във огледалото небесно се оглежда,
въртейки се, кокетката Земя.
Прехласната от чудната одежда,
по майски влюбена във нея занемя.
Диана Загора
© Диана Кънева All rights reserved.