Mar 17, 2014, 9:43 AM  

Мартенско 

  Poetry » Other
850 0 5

Дъждовете танцуват по белите покриви.

Снеговете топят се от капчуците, стоплени.

Заискряват с усмивки пролетни ромони.

Зимните демони се разпиляват, прогонени.

 

Вятър прегръща на дърветата клоните – 

с лек южен дъх подсушава балконите

и с малки вихрушки от тротоарите,

смита боклука прилежно в каналите

 

Полегнал на слънчице, помияр се изтяга.

Омърляна котка, до гюм се протяга...

В клошар доживял, тя нежно се търка

с опашка и с хълбок – подкупващо мърка.

 

Търговската улица отново е жива.

По мартенски пъстра е – тълпата се влива

в потока на руслото, от будки и щандове,

далече от молове и магазини за грандове.

 

Политат мотори по булевардите,

ръмжейки с беса на безброй бутала,

от рокери яхнати – под бакенбардите

развяли  волно растяща брада.

 

Политат кортежи на народни избранници –

летят със сирени и с куп светлини…

Политат линейки за поредни нещастници,

катастрофирали пияни в зори.

 

Лети всичко живо и бърза изнервено.

А март, уж с усмивка наскоро дойде –

летят мартенички с бяло-червено,

променящо облика си гневливо лице…

 

© Бостан Бостанджиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "Зимните демони се разпиляват, прогонени."
    Хубаво, пролетно, динамично!
  • Благодаря Мина! И желая ти, не толкова забързано мартенско настроение!
  • Динамично мартенско време, променливо, а хората, като него!
    Поздравления за прекрасната творба!
  • Благодаря за "ранобудната" шестица, Манипулирам!
  • Точно и реалистично е предадена атмосферата на събуждането за живот у всяка жива твар след студената зима. Вчера и аз забелязах това оживление и как всички са наизскачали и се се щурат напред-назад Хареса ми и поантата, въпреки че е болезнено откровена. Поздравления!
Random works
: ??:??