Mar 1, 2018, 6:17 PM

МартоМартеничкино 

  Poetry
391 1 0

от конче вихрогонче хвръкна стрела
и без да иска крилото на лястовица одра
три капки кръв капнаха от небето
върху момчето яздещо през полето

 

на ръката му имаше амулет
бяло конче против уроки и за късмет
подарила му го бе ясна мома
неговата изгора и на шамана дъщеря

 

минаха много часове
лов, препятствия, красиви светове
привечер в своята шатра се прибра
и уморен до своята девойка заспа

 

тя нежно му милваше вратлето
целуваше го по нослето
и тогава шареното конче видя
бяло-червено бе станало на неговата ръка

 

и нали бе щерка на шаман
без страх събуди своя блян
попита от какво е това
и му разказа история сънувана преди много лета

 

ще се роди невиждан боец
предводител и светец
ще поведе народа към приказна земя
и там ще създаде райска страна

 

омагьоса талисмана за хиляди години напред
нарече да носи щастие и късмет
да предвества пролетта
и добрините по света

 

беше месец трети – март 
от календара от стар по стар
затуй нашата героиня рече
МАРТЕНИЧКА ще се казва, любими човече

 

ще се връзва на ръката
за да са здрави чедата
ще пази всяка Българска земя
и закриля нейните деца

© Всемнелюб All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??