Aug 4, 2020, 11:28 PM

Мислителят 

  Poetry » Civilian
1247 3 3

Мислителят
(рок кубизъм)

 

„Мислителят“ – дялан камък. терк за всеки ръб,
с височайшия си задник – връх на ъгъл тъп,
бе приседнал и очакващ. Може би Роден!
Преиздигнал се... Забрави, че е шестостен.

 

И макар със сърпа, с чука дълго да бе дялан...
Център ляво! Център дясно! С удар вертикален –
горе, долу, по средата... Най-сетне се спря.
Седна. И подпрял главата – идейно замря.

 

Тъй, умрял, но неумиращ, в талка на живота
всеки ден се интубира – ставащ от леглото.

Може би, месторождено, ако бе от Родос,
можеше да му повярват и да стане колос.

 

Надментално извисил се, изтърпя обидно,
че с кибиците си виснел – постсемирамидно.
Покрусил се и Всемирът ни изпадна в криза.
Той!... Надмина по безсмъртност идолите в Гиза.

 

И усилено строейки – път, и храм, и замък,
разтуптяваше пулсации в хладния си камък.
Който пречеше да чувства някаква вина,
че превърнал бе в изкуство, туй, че е скала.

 

Лудостта върти „кълбото“. Целите във цели –
за темел сме обществото в частните парцели.
Кат' най-плоската страна – паралелепипед
възвисихме до върха... Сякаш сме в Египет.

 

Паметно – със тотемизъм, лозунги, фетиши
кланяхме се патетично с трепет на клавиши.
Векове след Алтамира – важен и разглеждан —
кой ли камък е почувствал болките говежди?

 

Остаряхме за основа в тази посткубична –
ера пропастна, известна с дейност сеизмична.
Рокендрола иска млади, прехода да скочат,
вдън оврага да засвирят каменните плочи.

 

Този свят отново тегне от пустинни мисли: –
Ще рушим ли пирамиди? Значи пак ще чистим.
Сфинксове... Пиедестали... Свършва всеки блясък,
като хроника сахарска – с епилог от пясък.
 

© Борис Борисов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Много ми харесва.
  • Харесах.
    Финалът е трепач.
    Поздравявам те.
  • Всичко, което прочетох от теб, тук публикувано, много ми хареса.. ще запомня със сигурност "както жажда целува водата.." А от този стих ще повторя това, въпреки че целият е една оригинално "издялана" раздвижена композиция със силен граждански привкус:
    Този свят отново тегне от пустинни мисли: –
    "Ще рушим ли пирамиди? Значи пак ще чистим.
    Сфинксове... Пиедестали... Свършва всеки блясък,
    като хроника сахарска – с епилог от пясък." Готино и като стил и като изпълнение!
Random works
: ??:??