Dec 4, 2006, 7:46 PM  

Момче 

  Poetry
567 0 2

Момче съм аз от промишлен квартал.

И живота ми, истински пълен е

с онази лепкава, глинеста кал,

която в утрото, газят машините.

 

Момче съм аз – от онзи квартал,

който денем в мъглата на пушека,

задъхан, отчаян, като гладен чакал,

се рови в бунището, търсейки слуката.

 

Момче съм аз. И виждам по ъглите,

на халета стари в заводи порутени,

как паяци спускат си нишките – дългите,

как сенки сновящи, въздишат покрусени.

 

Момче съм аз. И тука съм 

в бунището, което тлее под пушека.

Живота ми, не е случаен сън –

до шия в боклука, почиствам спусъка.

 

И целя се. Искам да стрелям сега –

дрогиран съм здраво от обещания,

за хубава, проста човешка съдба...

Къде е живота? – Чувам стенания!

 

И виждам – това е, само лъжа.

Не ми обещавайте утре “ухания”!

Аз искам да “бачкам”, за тази троха,

а не да живея, от подаяния!

 

Аз искам да “бачкам”!

Дайте ми шанс!

Недейте да газите,

своето бъдеще!


Животът е стока

и няма реванш...

Продаваш ли –

губиш в свирепото тържище...

 

Не всичко продава се, макар, че сега

търгува се всичко, дори на безценица –

пазарът, е просто голяма лъжа...

Безделица  само продава, безредица.

 

Това е. Когато ръцете не са,

ръце на работник за да създават,

за людете всякакви нужни блага –

се струпват злини, що не прощават.

© Бостан Бостанджиев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??