Моряци
Ти бил ли си в морето
в едни безкрайни дни,
когато, общо взето,
Животът е – вълни?...
Когато бури вият
и мъкнат се мъгли,
и всеки миг стихия
се готви да влети́?...
Познал ли си тъгата
в носталгията там,
но взрян във Самотата,
взривил си нечий храм?...
А стар моряк да плаче
ти виждал ли си- как?...
Щом бурята го влачи
към хоризонт без бряг...
Ти бил ли си в морето
замръквал уморен,
а в бурята свирепа –
бил фарът загасе́н?...
Мечтал ли си да стигнеш
във урагана бряг
и с Бог да си намигнеш –
повярвал му, все пак?...
... Но бил ли си в морето,
когато затрептял
играе лъч по него,
а вятърът е спрял?...
Стоял ли си загледан
мечтателно натам –
в Безкрайността пред тебе
на стихнал Океан?...
Стоял ли си и в залеза
пред прага на нощта –
опиянен от хаоса
небесна светлина?...
В изящните просе́ки
на светещи вълни –
по лунните пътеки
вървял ли със дни?...
А вярвал ли си в чудото,
което предстои́,
в надбягването, лудото,
на морските вълни?...
Ти бил ли си на вахта,
когато във нощта
в душата ти се ражда –
копнеж по Вечността?...
И слиза от звездите
със огнена следа
една от тях самите –
с Повеля на Съдба!...
... А пък щастливо в края
от ужаса спасе́н –
ти търсил ли си „рая“
в запоя без проблем?...
... и то ли ще е тайната
(с жени и много ром),
че кръчмата – случайната –
си осъзнал за дом...
02.07.2021. /Едно време в морето
© Коста Качев All rights reserved.