На черно-светъл кръстопът
Човек стои на черно-светъл кръстопът
и в него неуморно нощ и ден шептят
проклети демони – спотайващи се в мрака,
които само малка грешна мисъл чакат,
за да превземат тихо всеки дремещ ум
и всяка бродеща душа по прашен друм, –
и светли ангели, зовящи към Зората
на Истината – неизменна, вечна, свята.
Човек стои на черно-светъл кръстопът
и в него неуморно ден и нощ шептят…
***
Посоката си сам избира я човекът –
чий шепот да последва и чия пътека!
© Бòгумѝл Шàар All rights reserved.
Може би точно свободната воля е единственото нещо, което придава смисъл на човешкото съществуване...