Dec 8, 2021, 6:19 PM

Напътствие от Себе си за себе си 

  Poetry » Phylosophy
799 0 4

Напътствие от Себе си за себе си

 

Хапвай, колкото да оцелееш,

с мярка пий единствено вода,

не жадувай дълго да живееш –

жаждата е дяволска юзда!

 

Пълният стомах далеч прокужда

всяко вдъхновение за миг,

затова не яж без крайна нужда –

като някой див чревоцентрик!

 

Без значение кога заспиваш –

ставай рано с първите петли!

Времето преди зора разкрива

всички помисли – добри и зли.

 

Винаги към себе си критичен

и ужасно строг без жал бъди!

Никога с доволство не изричай,

че добро направил си преди!

 

Винаги пред себе си до болка

откровен, открит и прям бъди!

В миг навий на непотребна ролка

всяко нещо, станало преди!

 

А към другите великодушен

и безкористно добър бъди,

търпеливо винаги ги слушай

и прощавай грешки и вреди!

 

Много често за Смъртта си спомняй,

за да мислиш трезво без покой,

че след миг душата ти бездомна

се завръща при Твореца твой!

 

Затова, че неусетно съхнеш,

с благодарност вдишвай с пълна гръд!

Дъх поемеш, мигнеш и издъхнеш,

и пръстта поглъща прашна плът…

 

Жребият е хвърлен и остава

само да те спуснат в гроб дълбок,

затова с търпение, с прослава

постоянно споменавай Бог!

© Бòгумѝл Шàар All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Безспорно това е страшно трудно!
    И аз не твърдя, че съм го постигнал, даже съм много далеч от това ниво, но това е една достойна цел, към която си струва човек да се стреми.
  • Оох, последните два реда на пети и целият шести куплет са ми много трудни, много. Без колебание мога да заявя, че според мен няма по-трудно достижимо в живота.
  • Браво и от мен! Проста и истинна рецепта за живот!
  • Как да си спомняш за смъртта? Спомняш си преживени неща. Ако си умрял, няма да си тука. И не смъртта трябва да ни ръководи, а животът. И да не жадувам дълго да живея?
    Кому отправяш тези напътствия? Аха, към себе си. Самовъзпитаваш се, значи.
    Браво!
Random works
: ??:??