ОДА ЗА З А В И С Т ТА Приятелство и завист – колко странно? Две думи под единен знаменател? Приятел да завижда е безсрамно! Завижда ли – не ти е той приятел! Завистникът човек е злонамерен! Добре ли си – яде го злост ръждива! А случи ли се ден злокобен, черен, сияе той и радост го залива! Ако те види весел и красив, завистникът от злоба ще немее! А случи ли се и да си щастлив, направо трудно ще го преживее! Най-често завистта е грозно алчна! Желае всичко тя да притежава! Пари и власт, имоти, и съдбата на хората тя иска да решава! А също завистта е лицемерна! С лъжи обсипва жертвата наивна! Ласкае, хвали, прави се на верна, щом полза има – става тя активна! Завистникът подлец е безподобен и нищо мило, свято не признава! Той клетва да пристъпи е способен! Приятел да измами често става! Завистникът клюкар е долен също! Той вре носа си в чуждите проблеми! Разнася ги по дворове и къщи и се стреми да станат по-големи! Завистникът е също и предател Най-съкровени тайни той издава! При изповед – приятел и ласкател - така наивникът се доверява! Да си завистник – значи да си болен! Рязяжда те отровната ненавист! Дори да си богат, с живот охолен, към бедните изпитваш даже завист! За завистта до гроб лекарство няма! Нещастен е завистникът до край! И колкото е повече голяма - ни ден, ни час, ни миг покой не знай! Не бой се – завистта не е заразна, щом чист човек си, с идеали, цел! Ще скита тя наоколо напразно! Не ще успее, щом си твърд и смел! Ако желаеш с нея да се справиш, не трябва срещу нея да вървиш! А просто без храна да я оставиш - така ще можеш да я победиш! Когато срещу нея се изправиш - по-силна, злобна, подла става тя! Ако пък мъдро просто я забравиш, повяхва като есенни листа! Ако пък твой приятел е обзела и жално ти е да е неин роб, с добро го поучи, с постъпка смела! Отстъпиш ли – загубваш го до гроб! Дай му ти внимание чудесно! Забрави! Прости му глупостта! Грешката да види ще е лесно! Ще раздели със завистта! Сам да осъзнае той вината! Да се срами, кае и кори! И тогава дърпайте чертата! Нека с дружба ГОСПОД Ви дари!
Next from category
Next from the author