May 4, 2006, 1:14 AM

От просяк по-беден... 

  Poetry
1224 0 7

Бях на тротоара на старата гара
и ръцете си сбрал бях във шепа,
и думи две: "моля ви" само повтарях -
от хората търсех подкрепа.

Минаваха всякакви - бедни, богати,
но никой не ме и погледна,
И тук-таме хвърляха погледи празни,
Пари - бол, душата им - бедна.

И само един измършавял, дрипав стаец,
в устата си няма и кътник,
дойде и ми каза: "Вземи туй - за хлебец.
Остави ме мен - вече съм пътник..."

В ръката ми лъснаха жълти стотинки,
а старецът изчезна във мрака,
И се чуваше само от телефонни кабинки:
"Майка му, изпуснах си влака!"

Сега, след години, стоя пред дом старчески,
по портата чукам със палец,
във шепица стискайки жълти стотинки -
Още чакам беззъбия старец...

© Александър Христов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??