Jul 12, 2014, 10:55 AM

Отплаване към залеза... 

  Poetry » Landscape
602 0 6

 

Отплаване към залеза...

                      Белеет парус одинокый...

                                           М.Ю.Лермонтов

 

На залеза в сребристата пътека

отплава лодка вдигнала платна,

поела в път безкраен, надалеко,

а за къде не знае и сама,

 

но бърза да достигне хоризонта

за да последва Слънцето отвъд,

че пътят към Безкрая е самотен-

и птиците над него не летят...

 

Към нея гледам аз и си мечтая,

защото тя е моята мечта

и моята представа за Безкрая

с романтиката в белите платна...

 

... А някой ден Великата стихия

и мене понесе ли от брега,

далечен остров искам да открия

от картите пропускан досега...

 

Под сенките на палмовите вейки

облечени единствено с цветя,

жените там, красиви мургавелки,

ще вият танци с гъвкави тела...

 

А нощем край огньовете разискрени,

с магията на южните звезди,

когато най-красивата замислено

докосне ме с обнажени гърди,

 

възможно е в мига да пожелая

на острова да си направя дом-

достигнал най-подире до Безкрая

на любовта през вихреният щорм...

 

... Мечти!... Мечти!... Но Слънцето залезе,

вълни люлее вятър укротен,

а лодката зад хоризонта слезе

във утрото на следващият ден...

 

Коста Качев,

12.07.2014.

© Коста Качев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Ритъм, образност, мелодичност...
    Всичко е на висота!
  • Стихотворение написано в единайсет- и десетсричен стих,звършващи с мъжка и женска рима, което го прави ритмично.Харесвам такава конструкция, Докторе,и те поздравявам за хубавото и напевно стихо.
    Моите почитания и желая ти хубава събота и неделя!
  • Да бъде!
  • Все едно и аз бях там!
    Браво, Коста, невероятна образност!
  • Възприемам стиховете ти с наивната радост на дете!
    Благодаря за това преживяване!
  • Прекрасно е! Слушам Камелия Тодорова...
Random works
: ??:??