Oct 13, 2021, 1:58 PM

Отрезвяване 

  Poetry » Love, Phylosophy
265 2 16

© Мария Ганчева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Ивайло, Бог ми е свидетел - търпението ми е безкрайно. Но не го изпробвай, не сега.
 • Патриция, имам честта лично да ти донеса познание, чрез което да разбереш защо и кое те е накарало да се усмихнеш. Усмихнала си се защото и героинята на този стих е акостирала в пристанище, също както твоята лирическа героиня не отдавна. Но тук пристанището е за бури и ангели, докато в твоята сюжетна интерпретация, пристанището беше за птици и луди. Така самата идея за пристанище и приставане на изнурения пътешественик или пък преживяването, ти самата да бъдеш пристан за природните стихии и свръхестествените същности, неволно пробужда в теб едно усмихнато блаженство. Един вид, акостираш ли, ти вече си и над и под нещата, и въобще навсякъде, защото си у дома си. От тази гледна точка, авторката несъмнено е постигнала един положителен ефект върху теб като читател.
 • Хареса ми и ме усмихна. Не знам защо. Напоследък съм над, или под нещата и совите не са това, което са и не само те.
 • Още съм свободен. Нямам номер на челото 666.
 • Аз също, просто смятам, че това би трябвало да е място лишено от подобни изрази. Фейсбук е достатъчен на всички.
 • Добри, аз ''гражданско поведение'' нямам. Само човешко.
 • За последния говорех. Моя грешка. Извинявам се.
 • За последния - добре. Ами другите два с какво ти бръкнаха в душицата изтънчена???
 • Дали има някаква възможност някой от админите да се намеси, и да елеминира последният коментар, които влиза в остро противоречие с принципите на отговорно и морално гражданско поведение?Мерси!
 • Мария - да ти е през оная работа. Ив... е нашият коректив. Той е О.Т.К. на сайта. Асистент - Ирина Колева. Премести го в другия крачол. Заеби ги ти тия конкурси.
 • Или както с картината на Леонардо ДаВинчи - какво е искала да ''каже'' с усмивката си лелката на картината. И до днес още било ''загадка''. Ми, че кво - за прост човек, като мен ''нищо''. Просто така я е нарисувал. Другият вариант е начумерена и с мустаци.
 • Ирина, къде видя ти тук прости хора?! Трябва тъй да е написано, че ако посмееш да кажеш, че не си го разбрал отиваш в графата ''прост''. Има мацаници на ''велики художници'' и стоят пред картините им и се цъклят, ама то те не били за прости ора, а за арт ценители.
 • Съвсем скоро творбите, спечелили призовите места в поетичните конкурси, ще станат нарицателно за недотам добра, компромисна, писана на коляно фб поезия. Не казвам, че стихото ти е такова. Но и не мисля, че конкурсът е повод да се изтъкнат достойнствата на каквото и да било, ако поне един пита какво е искал да каже авторът. Много показателно за такава поезия бяха двете втори и еднотото трето място в поетичния конкурс "Добромир Тонев". Апропо, тук никой не пита, но не виждам и кой знае какъв положителен отзвук. Лично мен ме спъва на много места. Казвам това, за да обоснова оценката "става", която ще сложа. А и си падам по прости неща, описани по прост, но гениален начин. Долу горе като за прости хора.
 • Ив... (Ивайло Христов), благодаря Ви за коментара и гледната Ви точка, както и разсъжденията по моя стих. Хубаво е да чуя и мнение, че на някой не му е допаднало и не му е харесало. Всеки има свой мироглед. А в заключение ще кажа само, че стихотворението е сред творбите ми, отличени на един конкурс миналата година.
 • Колко ти беше скучно пък на теб?
 • Не се е получил добре този стих. Особено в края, където добрият човек се стопява от теб до пръст, а някакъв друг, очевидно вече лош човек, понеже последния добър се е стопил, се ражда от вдъхновена молекула. Все пак стопяването е преминаване на вещество или в случая човека от твърдо към течно агрегатно състояние и няма как човекът да се стопи до пръст, която е в твърдо агрегатно състояние. Молекулата от друга страна, трудно може да се вдъхнови и да зачене или роди цял човек, понеже няма поетичен мозък и за зачатието трябват цели, макар миниатюрни организми, съдържащи в себе си много молекули а не една. Но ако например беше казала, че последният добър човек се е разпаднал до пръст или се е превърнал на пръст, някъде около теб, а другият се е родил от вдъхновения или животворящи молекули. Тогава текстът може би щеше да се получи по-добре и да е по-издържан като твърдения.
Random works
: ??:??