Sep 18, 2016, 3:38 PM  

Пандемониум 

  Poetry » Landscape, Phylosophy, Odys and poems
550 2 2

Нощта - княгинята на моя свят 
в този час със сън неземен ме дари.
И макар очите ми да бяха закрити,
съзерцавах Нейната ювелирност 
пред мен да блести.
Придворната дама на моите видения
в тази нощ с обаяние ме плени, 
ангелът приседнал напомни ми
за петимни от мен благоуханни лъчи.

 

Часовникът до нея хтонично изобразяваше
синкретичното съмнение.
"О, ефимерен мой блян!" - замирайки
изричах със благоговение.
Трансцендентното ми тяло не познава
не познава що е диво и първично,
оставам прикрепена към земята,
някак упоена от тази пародийна драма,
ридаейки истерично.

 

Мечтаната реалност замества илюзорната действителност,
умирайки се раждам всред девствено серафичния й сняг,
като феникс наблюдавам ангела, гледащ ме язвително,
болка съзирам във евино нежните очи,
които ме заливат с омайващ парфюмен екстракт.

 

Часовникът брои дните на моето неизживяно битие,
ангелът единствен ме видя със затворените си очи,
но снегът смъртоносен мълниеносно се спусна устремен и
обви трансцендентното ми тяло,
разпери мощните си двери, за да ми покаже пътя към Смъртта - 
арбитражното си острие.

 

Сетне музикални необяти нахълтаха сугестично във моя ум,
соларният призрак яви се отново с милостта си сардонична,
снегът летеше над нас, намеквайки някак романтично,
че душата ми стихийна буря е и зове за вековен бунт.

 

Всичко бързо се стопи - незнайно как избухна във плам, 
настана Ад апокалиптичен, 
пропаднах под пътя ми неизвървян.
И макар очите ми да бяха закрити от дяволския прах,
сънувах княгинята на моя свят, 
даряваща ме със неземен сънно-огнен блян...

© Княгиня Нощ All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Най-искрено ти благодаря за прекрасния коментар, Младене! Очарована съм от впечатлението, с което те е белязала моята творба. Желая ти вълшебна нощ!
  • Сън или видение? Може би това е без значение. От значение е самото преживяване на трансцеденталното тяло. За мен няма съмнение, Аделайд, че твоето е силно развито. Иначе не би била в състояние да опишеш тези метафизични преживявания. Има някаква теорема, все още не формулирана, за разделяне на трансцеденталното тяло от реалното. Ако бъдат съединени тези тела, се премахва страданието, за което говориш в това великолепно стихотворение. Поздравявам те за рядко въздействащата изразност и за значимостта на избраната тема!
Random works
: ??:??