Apr 7, 2024, 6:19 PM

Паулу Коелю в София 

  Poetry
119 1 3

ПАУЛУ КОЕЛЮ В СОФИЯ

 

... като беден роднина от село,

спрял в града да си купи кибрит,

ти пристанах във София смело! –

пълен селю във профил на вид,

 

беневреци, потури, цървули,

накривен до мустака калпак! –

от „Обеля” те търсих – до „Люлин”,

от „Владая” – до „Павлово” чак,

 

а в метрото пък взе да ме втриса –

сякаш фризер ме блъсна в леда,

ако аз карах тая мотриса,

щях на село да те заведа! –

 

сещам как ме следи изпод вежда

едно – гледащо лошо, ченге –

и бакшишът ме хвърли в „Надежда”,

вместо с теб да вървим по „Леге”,

 

и за теб питах даже във ЦУМ-а,

на „Дондуков 1” – и на две,

но градът не обели ни дума! –

сякаш глътнал бе жълто паве,

 

и – нали съм си в София селю,

спах в „Подуене” – в подлеза свит...

Този стих – същи Паулу Коелю! –

ти го писах на клечка кибрит.

 

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??