Jan 4, 2019, 11:41 PM

Пиромания 

  Poetry » Other
910 2 6

С кибритена клечка във джоба

напред през живота вървя.

Къде и кога да я драсна?

И как да намеря дърва?

 

Какво да е? Топла камина,

звездата на нова идея?

А лампа, която да води

нас всички в свят, пълен с злодеи?

А лагерен огън, край който

приятели да разговарят?

А печка, в която да готвя

и хората да се гощават?

С искра да запаля гореща

прогнила от мерзости сграда?

Със огнена сабя да срещна

враг, хитро стаил се в засада?...

 

Подпалки къде да намеря?

Безстрашие, сила, надежда,

любов, търпеливост и вяра,

и скромност – най-трудна, изглежда.

 

Една клечка имам си само.

Но тя ще запали пожар.

Ще пробвам със чест да използвам

това, що от Бога е дар.

 

Не бива да бързам да паля

от ярост или за изгода

или пък за да се докажа:

тогава свещеният огън

в опасен пожар ще премине

и в ада ще прати мнозина.

 

Но клечката няма да хвърля,

ни в сълзи ще я потопя.

Ще чакам, ще търся неспирно

за огън! И за светлина!

© All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • danysto (Данаил Таков) Много благодаря!!! Точно така е, но за нещастие някои хора не го разбират и си живеят "както дойде".
  • Хареса ми, Irina! То е като единственият ни живот, който не трябва да пропилеем напразно. Макар накрая винаги всичко да свършва в пепелища! Хубаво си го сътворила!
  • Yuri (Yuri Yovev) Много благодаря!
  • Пазете си клечката, Ирина! И дано с нея да откриете някой ден нужната светлина! Поздрави и Благодаря за всички любими!
  • Диди Генова Блародаря!
  • Хубаво е !
Random works
: ??:??