Ще разрушат и в Шумен Тодор Колев,
а бюста му ще продадат за скраб.
Помнещи през сълзи ще се молят
с мълчащ протест пред сторения грях.
Цигулката ще стърже по душите
на тия, дето плачат за дайре.
Щом паметници с лекота рушите,
какви са ценностните светове?
От миналото правим си градини,
за да откъснем тайно, някой дъхав цвят.
Кажете ми реалните причини
историята наша да рушат?
Рушенето е чужди интереси,
налагащи от някой правила.
Честта къде е? Разум, ти къде си?
Дали ще разрушат и любовта?
По- страшно от забравата ли? Няма!
На миналото всичко се крепи...
Рушителите влизат ли във храма,
за да измолят своите злини?...
© Валентин Йорданов All rights reserved.