Родени сте Вий из мрачни долини,
обречени като Ахасфер
да бродите изтерзавани из градски пустини,
в ръцете с тояги, наместо фенер
и да се лутате из дебри тъмни, мистериозни,
да гледате с носталгия къщите луксозни,
в примирени погледи да се чете копнеж,
но и надеждата грохна мъртво посечена,
сърцето пък е обвито в скреж,
а Вашата фигура от карикатурист е изсечена.
Дрипи, посинели меса и окаяни,
от Каин безскрупулно изваяни
с участта на Сизиф, вечно зад товара,
слаби мишци, но мъкнейки колони,
душите чисти в конфликта с поквара,
остават светли хиляди, милиони.
А в къщите огромни, великански,
пиршествуват тълпите „християнски"
в зали от злато, сребро и персийки килими,
апатични към бездомни пилигрими.
Дори и къщите се веселят злокобно,
всеки гледа да се настани удобно,
а децата навън нищо не роптаят.
Зимни ветрове бясно лаят,
нахвърляйки се настървени
към бездомници злочести,
обагрят техните одежди с нюансите червени,
обагряйки и снежни преспи.
А душите и като мрачни затвори,
зловонни, плесенясали и пусти,
без чувства да проникнат незабелязано,
защото и душата и телото е белязано
от вещицата подла, пошлата Съдба,
неканена пристъпвайки към невинните сърца
да покоси наново и наново,
хората онеправдани,
но тя отива си и готово,
в душата огорчението оставя рани.
© Ахасфер All rights reserved.