Sep 26, 2017, 11:06 AM

Произход 

  Poetry
301 0 2

                    Солнца контур старинный

                     золотой, огневой...

                                         А. Белый

 

Голямото червено слънце

потъва в златен пясък.

И става хладно, става тъмно

под чадъровидните акации.

 

А тигърът без страх затваря

кафявите си тигрови очи –

не би докоснал никой царя,

дори когато нощем спи.

 

Петнистата му кожа пали

в небето първите звезди

и Нил тече златистоален

под облаци прозрачен дим.

 

Наметнат с плащ от парещ огън,

масайски войн се впуска в танц

и куду-рогът му отронва

въздишки тръбни в странен транс.

 

А после в въздуха полита

мъжът, излят от абанос,

и боси мяркат се петите,

вървящи по невидим мост.

 

Земята пуска своя воин –

и син, и господар, и роб.

Духът ѝ древен е спокоен –

във въздуха струи живот.

 

С петите си след миг ще стъпи

на топлата, кафява твърд

Пазителят ѝ – дух безсмъртен,

облечен в немощна, човешка плът.

 

И ще господства над земята,

над птици и животни с векове

човекът слаб със танца скачащ,

когото Африка дари с криле.

 

2.06.2016

© Мария Димитрова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря. Четох, че скачащият танц на масаите е ритуален танц, Те вярват, че човекът е пазител на природата, също както в Библията, където Бог поверява на хората всичко живо на земята. Но какво направихме ние с поверената ни земя?
  • Масаите! Тези смели воини на Източна Африка Там лъвовете са на власт!Но масаите са царете, които ги побеждават!
    Успех!
Random works
: ??:??