Nov 28, 2009, 12:53 AM

Прозаична морска история 

  Poetry » White poetry
468 0 12

                                    Прозаична  морска история

 

Уморително е да стигна до тебе, море.

Трябва да мина през недоспалите си очи,

през евтината усмивка на барманката

от кварталното кафене,

която от механични движения

и кафе-машина

ми прави неочаквано добро кафе.

Горещо, с гъст каймак и два захарина.

През скучния разговор пред чашите,

за манджи и дрехи втора употреба

с две приятелки, в който съм  почти слушател.

През това време

пътувам с мозъчния си калкулатор

през парите

за домашния и мобилния телефон,

за топлата и студената вода,

за тока и интернета,

за чистачката и асансьора.

Дали не забравих нещо?

А-а-а-а, да! Картата за пътуване.

Трябва да мина

през автобусната спирка,

предвидена за непредвидено чакане.

През празния поглед на шофьора,

който с бездушно тяло

върти волана.

През кресливия глас

на кондукторката,

караща се на някакъв пътник.

После минавам през едни стълби.

Там поспирам, за да потърся

любезната си усмивка.

Намирам я малко смачкана,

малко захабена,

но си я окачвам старателно.

Продължавам през стаята

на болна старица.

През нейните флакони, блистери, капсули,

прахчета, микстури, тинктури с лекарства.

През памперсите, термометъра,

кремовете против подсичане, подлогите,

инвалидния стол.

През хлеченето колко е нещастна,

през хвалебствията за деца и внуци.

Пътят ми продължава

през въздишката на облекчението

когато напускам дома й.

Най-после дългият път свърши, море.

При теб съм.

Но ти ме посрещаш сърдито.

Оплакваш се, че ти е писнало

от такива, дето все в теб

си изливат горчилката...

Промърморвам някакво оправдание,

но зная, че ще ми простиш, море,

защото само ти ме разбираш.

Дойдох при теб ужасно делнична,

а  ето, ето, че си тръгвам почти празнична.

Благодаря ти, приятелю!

 

                                                                  Диана Загора

© Диана Кънева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??