Затворена врата, тъжни лица
намирам аз в нощта.
Срещам погледи празни,
молещи за свобода.
Вратата е затворена,
отникъде няма светлина,
но хората се молят и вярват.
‘’Скоро ще дойде’’ тихо шептят.
Шум се чува. Всички плахо се озъртат.
На прозореца – птица без крила,
пее високо и ясно сякаш,
ала гласът й се не чува.
‘’Пей, гълъбе, пей!’’
моли майка със сълзи в очи
и надеждата в обятията свои държи.
‘’Пей и със себе си нас вземи!’’
‘’Пей, гълъбе, пей!’’
изрича момиче със светнали очи
и вяра, и надежда в себе си таи.
‘’Пей и оттук ни oтведи!’’
Път безкраен пред всички тях се появи,
а гълъбът пее своята песен
без глас и без крила,
и се моли от някого да бъде чут...
© Галина Минева All rights reserved.