Реквием за Старият кораб...
Вълните подпалени
щом вятър размаха –
платната му алени
във залеза бяха...
Съдбата абсурдна
на оцелелите
го стигна не в бурно
море, зад пределите,
където изчезва,
дори и Безкрая
в бездънната бездна...
... А в пристан незнаен...
Влекачи огромни
(пред тях тъй мъничък!)
и даже не помни
как бе се наричал!...
... Кой помни Съдбата
на не потъналите!?...
... Остават имената
на тия от дъното!...
(Дори и „Титаник“
би бил забравен –
не бе ли се блъснал
във айсберг случаен!)
Защо не потъна
той в буря ужасна –
с русалки на дъното
в комфорт би ръждясвал?...
А хората горе
ще помнеха дълго –
и как се бе борил,
и славно потънал!...
Мечти с ветровете –
за мъртви моряци
и как бреговете
за тях пазят знаци...
... Къде го завличат!?...
За скрап ли отива?!...
Разпад на Величие!!!...
Каква перспектива!?...
И спомени няма!...
След мощни влекачи –
моряците само
от спомени плачат...
А старите ко́раби
и старите хора
(от не́мощ мо́же би!) –
не бродят в простора...
... Самотен, случаен
моряк се поклаща–
вживя́л се във тая
съдба предстояща...
Загледан където
в една перспектива –
хоризонт и небето
с морето се сливат...
... А от там и нататък
се Край не догонва!...
И тайно Морякът
сълза́ с жал отронва!...
23.08.2021./Едно време в Океанът
© Коста Качев All rights reserved.